Citaldelcross Namen 2014

Citaldelcross Namen 2014

De citadel in Namen is voor wielerliefhebbers een begrip. Een prachtige aankomst bergop die vaak wordt aangedaan bij wegwedstrijden in Wallonië. Sinds enkele jaren wordt er ook een cyclocross georganiseerd en dat is eigenlijk al een klassieker geworden (en telt ook mee voor de worldcup). Logisch dus dat deze cross hoog op het verlanglijstje stond om eens te gaan bezoeken.
Afgelopen zondag was het zover. Samen met Ronald (Sportsfeer) en Louis gingen we al vroeg van huis op weg naar namen. Louis had weer gezorgd voor koffie en worstenbrood in de auto, dus voor we het wisten waren we bij afslag Namen. Mochten we nog een beetje vrees gehad hebben voor de afstand, dat was niet nodig geweest.

In Namen kun je niet om de citadel heen. Midden in de stad langs het water (was dat ook de maas?) daar lag ie. De auto geparkeerd op een parkeerplaats aan de voet en enkele vlaamse wielerfans aangesproken wat de handigste route naar het parcours zou zijn. Dat was dus de trap op righting de burcht en wat we er gratis bij kregen was een mooi uitzicht over de stad namen.

2014CitadelcrossNamen-8699
Uitzicht op Namen

Aangekomen op het parcours stonden de junioren reeds te wachten voor hun wedstrijd. Voor ons tijd om eens goed rond te kijken hoe het parcours liep en ook kort even langs de campers van de renners te lopen. Ronald had een goede dag want hij scoorde nog snel de wielerkaarten van de ploeg van Sophie de Boer, waar wij toch de laatste weken een beetje fan van zijn geworden.

De tweede wedstrijd van de dag waren de beloften. Mathieu van de Poel en Wout van Aert waren de laatste weken eigenlijk bij de profs de grote smaakmakers maar in de wedstrijd die meetelde voor de Worldcup reden ze voor de verandering weer eens mee bij de beloften. Wij hadden een mooi plekkie opgezocht bij een stijle afdaling, dus de opdracht was eigenlijk om Mathieu en Wout eens mooi op de gevoelige plaat vast te leggen. Wout was ook deze dag weer de sterkste, al had hij een valpartij van Mathieu nodig op aan de kop van de koers te komen (maar anders had hij waarschijnlijk ook wel gewonnen).

2014CitadelcrossNamen-8874
Mathieu van der Poel, ditmaal in de kampioenstrui van Nederland
2014CitadelcrossNamen-8877
Wout van Aert in zijn wereldkampioenstrui op weg naar de winst in Namen

De wedstrijd waar ik eigenlijk het meest naar uit had gekeken was de wedstrijd van de Dames. Marianne Vos (wereldkampioen in het veld) deed weer voor de eerste keer mee, Pauline Ferrand Prevot (wereldkampioen op de weg) deed mee (en daar heb ik nog geen mooie foto van), Compton was weer overgekomen uit de VS en Katrina Nash deed ook weer eens een keertje mee. Tel daar bij op Sanne Cant die dit jaar echt is doorgebroken als topper en de eerder genoemde Sophie de Boer stond aan de start. Dat beloofde een mooie wedstrijd te worden. Maar eerst was het tijd voor het traditionele frietje, want tussen de beloften en de dames zat een wat langere pauze.

Voor de start van de Dames besloten Ronald en ik ons op te splitsen. Ronald ging naar de start en ik terug naar de afdaling voor de mooie foto. Deze kans wilde ik toch niet laten lopen. Het was in de tussentijd wel een stuk drukker geworden, dus de gewenste plaats voor de foto, zat er niet in. Dus dan maar even wat op en neer lopen op zoek naar het juiste standpunt voor de foto. Marianne Vos ging er al snel van door en maar werd later bijgehaald voor Katharina Nash. Maar de wedstrijd was voor mij van secundair belang, het ging per slot van rekening om de foto’s …

2014CitadelcrossNamen-9155
Marianne Vos was ook weer van de Partij
2014CitadelcrossNamen-9174
Sophie de Boer met de fiets op haar schouder
Pauline Ferrand Prevot in aktie in Namen
Pauline Ferrand Prevot in aktie in Namen
2014CitadelcrossNamen-9314
Nogmaals Pauline Ferrand Prevot
2014CitadelcrossNamen-9184
Winnares bij de Dames, Katharina Nash

Na de dames stonden de Profs aan het vertrek. Sven Nys kampt met een vormcrisis en liet ditmaal verstek gaan. Het rijtje echte toppers was dus ditmaal niet zo heel groot, het zou gaan tussen Kevin Pauwels en Lars van der Haar hadden Ronald en ik bedacht (we hadden elkaar in de menigte weer terug gevonden). Hierin kregen we gelijk. Eerst was het nog Tom Meeuwsen die de kopstart pakte, maar al snel bleek dat we gelijk hadden en dat het een strijd tussen Kevin en Lars zou worden. Deze werd, een beetje tot onze teleurstelling, beslecht door Kevin Pauwels in de laatste ronde.

Ditmaal dus geen Nederlandse overwinning bij ons bezoek aan de cross dus, maar wel genoten van een schitterde cross om misschien wel het mooiste parcours die we tot nu toe bezocht hebben. Voor alle wielerliefhebbers een aanrader om eens te bezoeken deze Citadelcross in Namen.

Klik hier voor meer foto’s van de Citadelcross in Namen 2014 >>

Eén gedachte over “ Citaldelcross Namen 2014

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.